dinsdag 13 november 2007

Oneerlijkheid in de wereld

Wie de media volgt kan er niet aan ontsnappe: 'De eeuwige zoektocht naar Maddie'.
Wat ik wil aankaarten in dit bericht is de oneerlijkheid in de wereld dat wordt aangetoond door de hele mediaheisa rond haar verdwijning. Snap mij niet verkeerd, ik vind een zeer triestige zaak dat ze verdwenen is en hoop met heel mijn hart dat ze veilig en wel ooit terug zal keren bij haar ouders.

Hetgeen mij wel stoort is de hele aandacht. Heel de wereld stond in rep en roer bij de verdwijing van 1 meisje. Dit terwijl er dagelijks duizenden mensen sterven van de honger, jonge meisjes de prostitutie worden ingeduwd in landen zoals India, dagelijks meisjes worden besneden in Afrika en nog veel meer ellende dat nauwelijks de media haalt. Blijkbaar zijn deze dagelijkse tragedies niet zo belangrijk. Blijkbaar heeft de media meer aandacht voor 1 meisje dan voor honderduizenden mensen die dagelijks afzien en een ondraagelijk bestaan leiden. Dit toont duidelijk aan hoe oneerlijk de wereld in elkaar zit.In de wereld waar wij leven, het Westen, hebben mensen rechten, klagen mensen bij het minste ongemak, wordt er veel waarde gehecht aan 1 enkel mensenleven. Maar in welke maten verschillen wij dan van die personen die het veel minder getroffen hebben in het leven. Wat zijn wij meer dan hun. Waarom zou ons leven meer betekenen dan die van hun die dagelijks sterven van de honger.

Verder heb ik het ook zeer moeilijk met het feit dat deze oneerlijkheid in de wereld haaks staat met het geloof. Volgens God is iedere persoon gelijk. Toch is dit, in de wereld waarin wij leven, niets minder waar. Vanaf het moment dat je geboren wordt je grotendeels gedefinieerd voor de rest van je leven.
Zo zijn er mensen die geboren worden in het Westen of mensen die bijvoorbeeld geboren worden in Afrika. Alleen dit verschil in geografie maakt het verschil uit tussen een leven van eeuwige luxe of een leven vol ellende, ziekte en armoede. Dit eerste aspect is misschien niet zo een goed voorbeeld. Dit omdat dit door toedoen van de mens is. Althans door de geschiedenis van de mensheid in het algemeen. De wereld is zo gegroeid.Maar toch is dit een feit dat niet kan genegeerd worden.
Wat verder wel niet kan worden toegewezen aan de mensheid is uiterlijke bepaling. Vanaf het moment dat je geboren is je uiterlijk bepaalt. Dit laatste gegeven kan op zich al een wereld van verschil maken. Zo zijn er mensen in deze wereld die van nature alles meekrijgen: mooie huid, mooi gezicht, mooi haar, mooi slank lichaam, mooie tanden en daarboven nog eens een prachtige stem. En zo zijn er ook mensen die helemaal niets meekrijgen.
Mensen die er van nature mooi uitzien zullen veelal een beter leven leiden met meer voldoening dan personen die het minder getroffen hebben. Nu kan men het argument aanhalen dat dit ook een gegeven is dat maatschappelijk bepaalt is. Iets dat door de geschiedenis heen zo gegroeid is, eenschoonheidsideaal dat door de media wordt opgedrongen. Wel ik vind dat we onszelf niets moeten voorliegen en eerlijk moeten zijn. Een mooi persoon krijgt instinctief de voorkeur op een minder mooi persoon. Dit ligt vast in onze genen en is iets waar we niet rondheen kunnen. Deze mensen hebben het in het leven gemakkelijker en zullen zodoende zich gelukkiger voelen. Vanaf het moment dat je geboren wordt onstaat er dus een ongeloofelijke oneerlijkheid waaraan wijzelf niets kunnen veranderen. Nu is er tegenwoordig plastische chirurgie, maar het feit dat men een dergelijke ingreep laat doen bewijst deze stelling des te meer. Men laat deze ingrepen uitvoeren omdat men ongelukkig is met hun uiterlijk verschijn. Een ongelukkigheid die mooie mensen niet hoeven mee te maken.

Geen opmerkingen:

Het Belang van Limburg - Wetenschap